2 dania, które przyprawy zmienią w coś nowego


Przejście na zdrową dietę nie powinno kojarzyć się z szeregiem wyrzeczeń czy koniecznością jedzenia niesmacznych dań. W codziennym żywieniu jak najbardziej mogą być obecne znane i lubiane potrawy, które w dodatku za każdym razem będą smakować inaczej.

Jak to osiągnąć? Wystarczy wzbogacić je o parę niecodziennych przypraw. Zdrowe odżywianie to przygoda, której każdy krok przyniesie przyjemność i poczucie satysfakcji. Stworzenie w kuchni atmosfery z pełnego przypraw sklepu z pewnością w tym pomoże.

Warzywne cuda z bliskowschodnią nutą

Kotleciki warzywne lubią nie tylko wegetarianie. Upowszechniły się one w ostatnich latach jako zdrowsza, mniej kaloryczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Dla nadania im niepowtarzalnego, lekko korzennego smaku, na etapie lepienia dobrze jest sięgnąć po kumin. Jeśli okoliczne sklepy nie prowadzą sprzedaży tej przyprawy sklep internetowy z pewnością pomoże w poszukiwaniach. Robione najczęściej z soczewicy, ciecierzycy lub grochu, warzywne kotleciki stanowią znakomite danie główne, a także szybką przekąskę w drodze do pracy. 

Zupa pomidorowa na nowo

Ta królowa polskich stołów ma o wiele więcej oblicz niż tylko talerz wywaru na kościach z dodatkiem pomidorów, makaronu i śmietany. Lekką zupę pomidorową można ugotować, podsmażając soczyste owoce na odrobinie wysokiej jakości oleju. Aby jej smak pozostał w pamięci na długo, pod koniec gotowania warto sięgnąć nie tylko po uniwersalną bazylię, ale i po szczyptę estragonu, tymianku i cząbru. Głęboką nutę smakową nada jej też mięta lub melisa, dodana do pomidorów podczas duszenia.