Krwiściąg lekarski od wielu lat stosowany był nie tylko jako dekoracja. Roślina ta znalazła szerokie zastosowanie także w kuchni oraz w domowej apteczce. Niniejszy artykuł to doskonała propozycja dla tych osób, które chcą dowiedzieć się, gdzie można wykorzystać olbrzymi potencjał krwiściągu lekarskiego.
Szerokie i różnorodne zastosowanie
W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że jadalne są jedynie młode liście krwiściągu. Roślina dodawana jest nie tylko do sałatek i surówek, ale również do wielu zup i pysznych sosów. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że w wielu krajach krwiściąg lekarski przyrządza się jako szpinak. Jeżeli chodzi o walory lecznicze, to wykorzystywany jest głównie korzeń tej niesamowitej rośliny oraz ziele, które zbiera się późną jesienią. Po wysuszeniu w odpowiedniej temperaturze można uzyskać wspaniały produkt, który wykorzystywany jest na szeroką skalę nie tylko w homeopatii, ale również w medycynie chińskiej.
Jakie właściwości lecznicze?
Specjalne wyciągi z ziela i korzenia mogą pochwalić się działaniami przeciwkrwotocznymi i przeciwbiegunkowymi. Korzeń może dodatkowo pochwalić się właściwościami przeciwgorączkowymi i bakteriobójczymi. Krwiściąg lekarski poprawia krzepliwość krwi i łagodzi stany zapalne całego układu pokarmowego. Jest to idealny wybór przede wszystkim dla tych osób, które mają mniejsze lub większe problemy z wrzodami żołądka. Wyciągi z ziela i specjalne maści sprawdzają się także przy trudno gojących się ranach i zmianach trądzikowych.