Creme brulee to bardzo popularny lekki deser, który przygotowany jest na bazie gęstej śmietany, żółtek jajka, wanilii oraz cukru. Znakiem charakterystycznym tego niesamowitego deseru jest niesamowita brązowa skorupka, która powstaje na skutek karmelizacji cukru. Aby przygotować ten niesamowity deser warto wyposażyć się w profesjoanlny palnik do kremu brulee.
Palnik do kremu brulee od a do z
Profesjonalny palnik do creme brulee jest niezastąpiony przede wszystkim podczas dekorowania słodkiego deseru. Wielu specjalistów poleca umieszczenie kremu bezpośrednio pod górną grzałką piekarnika. Najlepszy smak można uzyskać dopiero wtedy, gdy pojawi się kontrast pomiędzy gorącym karmelem, a chłodnym kremem. Ciekawy efekt uzyska się również wtedy, gdy na górze deseru położona została specjalna posypka, którą można w łatwy sposób przypalić. Tylko wysokiej jakości opalarka do creme brulee od renomowanego producenta umożliwia bardzo szybkie skarmelizowanie cukru oraz uzyskanie specjalnej skorupki, która pokrywa całą powierzchnię kremu. Dzięki palnikowi dolna część deseru zachowa swoją odpowiednią konsystencję i temperaturę.
Na jaki palnik do kremu brulee postawić?
Najlepszym wyborem jest palnik do creme brulee wykonany z materiału, który charakteryzuje się dużą odpornością na nagrzewanie – strona. Palniki napełnia się zwykłym gazem do zapalniczek. Ze względów bezpieczeństwa porządna opalarka do creme brulee powinna posiadać wysokiej jakości zawory bezpieczeństwa i dodatkową blokadę. Większość palników dostępnych na rynku pokrytych jest specjalną warstwą z silikonu i stabilną stopkę, dzięki czemu nie ma problemu z dekorowaniem deseru. Większe palniki umożliwiają szybsze prace, ale pamiętać należy o tym, że zdecydowanie łatwiej jest nimi zwęglić cukier. Godne polecenia są modele, które umożliwiają swobodną regulację płomienia.