Wybierając idealną parę butów roboczych do ich specyficznych potrzeb, szef kuchni musi wziąć pod uwagę każdy aspekt i niuans swojej pracy. W jakiej kuchni będziesz pracować? To jakie buty gastronomiczne należy wybrać, zależne jest od wielu czynników. Jakie są specyfiki wykonywanej pracy? Z jakimi typami składników pracujesz? Szefowie kuchni i kucharze mają imponujący zakres różnych obowiązków. Obowiązki te zależą od ich poziomu umiejętności i objętości pracy stworzonej przez kuchnię. Buty do gastronomii powyżej kilkuset złotych zapewniają najbardziej efektywne połączenie użyteczności, długowieczności, wygody i ceny.
Dwoma głównymi kwestiami, którymi musi zająć się przykładowe obuwie gastronomiczne, są bezpieczeństwo i wygoda. Aby zmaksymalizować bezpieczeństwo, większość producentów zmodernizowała podeszwę dzięki badaniom i testom przeprowadzonym przez inne firmy, aby upewnić się, że buty przeznaczone dla pracowników kuchni nie poślizgną się w warunkach, które możesz napotkać w trakcie gotowanie. Chodzi głównie o tłuste podłogi, mokre płytki i niebezpieczeństwo związane z rozlaniem gorącego płynu na stopy.
Innym dużym ulepszeniem, które producenci obuwia specjalistycznego wprowadzają podczas projektowania swoich produktów, są wymienne wkładki z pianką. Brak wyjmowanej wkładki był dla wielu pracowników niezwykłym obciążeniem z uwagi na to, że musieli pozbyć się obuwia, gdy tylko sama wkładka została uszkodzona.
Co jest najważniejszym aspektem tego rodzaju obuwia?
Wreszcie warto zaznaczyć, że dobre obuwie dla pracownika kuchni jest wykonane przy użyciu najlepszych technik konstrukcyjnych i wysokiej klasy materiałów. Oznacza to, że cholewka jest zszyta ręcznie na podeszwie zewnętrznej, aby zapewnić, że but się nie rozpadnie. Większość modeli ma również wewnętrzną ramę wykonaną z tworzywa termoplastycznego, dzięki czemu but nie odkształca się z czasem. Pozwala to wytrzymać ciepło i wilgoć w kuchni.