Wydaje się, że wybór noży kuchennych nie jest trudnym zadaniem. Mimo to warto temu poświęcić trochę czasu, gdyż dobór odpowiednich elementów z pewnością ułatwi codzienną pracę w kuchni. Na co zatem warto zwrócić uwagę przed zakupem?
Jakie noże wybrać?
Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów noży kuchennych, przed zakupem trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, jakie modele okażą się przydatne podczas gotowania. W kuchni powinien znaleźć się nóż szefa kuchni, czyli model z długim, zwężającym się ostrzem, który dzięki swojej budowie nadaje się do krojenia mięs, warzyw, ale także siekania ziół. Wart uwagi jest też nóż do chleba, który znacząco ułatwi krojenie pieczywa, nawet takiego z twardą skórką. W skład zestawu noży kuchennych powinien wchodzić też model przeznaczony do mięsa, mający długie ostrze, a także mały nożyk do warzyw i owoców. Ma on krótkie, ale szerokie ostrze, które dobrze radzi sobie nawet z najtwardszymi warzywami. Osoby lubiące jeść ryby powinny kupić także model do filetowania, który ma ostrze długie i elastyczne, znacznie ułatwiające krojenie każdego gatunku ryby.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Wybierając zestaw noży kuchennych należy kierować się nie tylko tym jakie elementy wchodzą w jego skład, ale także materiałami, z jakich noże zostały wykonane. Najlepszym rozwiązaniem jest postawienie na stal nierdzewną, która charakteryzuje się bardzo wytrzymałością i może służyć przez wiele lat. Dodatkowo warto zwrócić uwagę również na uchwyty – powinny one być odpowiednio duże, by wygodnie leżały w dłoni.