Puszysta i cudownie lekka bita śmietana to najlepszy dodatek do deserów. Z powodzeniem można nią ozdobić lody, owoce czy nawet kawę. Choć w sklepach nie brakuje gotowej bitej śmietany, produkty te dość często zawierają mało korzystne dla zdrowia dodatki chemiczne. Właśnie dlatego warto kupić własny syfon do bitej śmietany.
Co to za urządzenie?
Syfon do bitej śmietany to wyjątkowo praktyczne i wielofunkcyjne urządzenie, które z pewnością sprawdzi się w każdej kuchni. Dzięki niemu można z łatwością przygotować wspaniałe desery, ale sprawdzi się także do przygotowania różnych sosów oraz musów. Syfon można także podarować jako prezent osobom, które bardzo lubią przygotowywać dla siebie słodkie smakołyki.
Dobrej jakości syfony do bitej śmietany charakteryzują się prostą budową oraz łatwością obsługi. Nadają się do użytku amatorskiego, jak i profesjonalnego. Można je kupić np. na tej stronie.
Jak działa syfon do śmietany?
Urządzenia działa w niezwykle prosty sposób.
W pierwszej kolejności trzeba założyć wybraną końcówkę i dobrze ze sobą skręcić wszystkie elementy. Następnie wystarczy odmierzyć określoną ilość chłodniej śmietany kremówki, dodać opcjonalnie różne składniki i wymieszać całość, a następnie wlać do syfonu. Wówczas wystarczy mocno wstrząsnąć butelką, kierować syfon do góry nogami na deser i nacisnąć wajchę.
Do syfonu nie wolno wkładać miąższu owoców ani żadnych pestek. Aby ubita śmietana miał ładny, intensywny kolor, można natomiast wykorzystać:
- przetarte owoce,
- spożywczy barwnik do żywności.
Należy pamiętać, aby po zużyciu śmietany otworzyć urządzenie i dokładnie umyć wszystkie elementy. Najlepiej w tym celu sięgnąć po specjalną szczoteczkę do syfonu.