Jeśli komuś marzą się chrupiące frytki, które po ugryzieniu zachwycają miękkim środkiem, to powinien postawić na frytkownice. Tego typu urządzenia ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie rozmaitych potraw. Mogą być nawet w wersji beztłuszczowej. Znika problem z gorącym i trudnym do usunięcia tłuszczem, który pryska podczas smażenia. Frytkownica to urządzenie, które bez brudu i nieprzyjemnych zapachów przygotuje frytki oraz rozmaite dania mięsne, warzywne, rybne. Nic nie będzie ociekało tłuszczem. Można też liczyć na wysokie walory smakowe i zapachowe.
Co warto wiedzieć o frytkownicy?
Frytownice z GastroPuls są nieskomplikowane w obsłudze. Urządzenie posiada grzałkę elektryczną, która nagrzewa olej znajdujący się w pojemniku. Zostaje on mocno rozgrzany, dzięki czemu włożone do niego produkty są szybko obrabiane termicznie. Nie trzeba martwić się tym, że przesiąkną one tłuszczem. Oczywiście można też jeszcze bardziej zredukować kaloryczność posiłków. W tym celu należy wyposażyć się w frytkownicę beztłuszczową. W jej przypadku potrawy nie są smażone, pieką się. Odpowiada za to przepływ powietrza, dzięki wentylatorowi wprowadzającemu je w ruch. Jeśli komuś zależy na tym, aby jeszcze szybciej przygotować danie i wzmocnić jego walory smakowe, to warto dodać niewielką ilość oleju. Pod względem zdrowotnym lepszym wyborem jest frytkownica beztłuszczowa, bo składniki nie są zanurzone w oleju.
Poradnik użytkownika frytkownicy
W zależności od wybranego modelu, urządzeniem steruje się za pomocą pokrętła lub przycisków. Należy wybrać temperaturę smażenia, nowoczesne modele mają już wbudowane rozmaite programy. Nie trzeba doglądać ich pracy. Po ustawieniu czasu programator automatycznie wyłączy urządzenie i poinformuje sygnałem dźwiękowym o gotowości dania do spożycia. W przypadku frytkownicy nie należy przesadzać z wysoką temperaturą. Na początku wystarczające będzie 170 stopni Celsjusza, potem można zwiększyć tę wartość do 190 stopni Celsjusza. Duży wpływ na wybór temperatury ma to, ile chce się zrobić frytek jednorazowo i jakie są one grubości. Najczęściej wystarczy kilkanaście minut na ich przygotowanie. Jeśli chce się zrobić w frytkownicy dania mięsne i rybne, to należy ustawić niższą temperaturę, czyli 160 stopni Celsjusza. Jeszcze mniejsza powinna być ona przy obrabianiu warzyw. W frytkownicy można również przygotować słodkie wypieki typu pączki, zaleca się robić to w wyższych temperaturach, co najmniej 180 stopniach Celsjusza. Sposobem na skrócenie czasu pieczenia/smażenia jest rozdrobnienie jedzenia.