Basen gastronomiczny – czy warto go kupić?

basen gastronomiczny do lokalu gastronomicznego

Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, dlaczego basen gastronomiczny to wręcz niezbędny element wyposażenia kuchni w każdym szanującym się lokalu gastronomicznym? Pytanie to zadaje sobie wbrew pozorom wiele osób odpowiedzialnych za odpowiednie wyposażenie kuchni w lokalach gastronomicznych. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż od tego zależy między innymi to, czy posiłki będą przygotowywane w higienicznych warunkach. Przyjrzyjmy się więc wspólnie, dlaczego warto kupić basen gastronomiczny.

Zachowanie odpowiednich warunków higienicznych

Podstawowym powodem, dla którego warto zakupić basen gastronomiczny do lokalu, są przede wszystkim względy higieniczne. Pamiętajmy, że niemalże każdy produkt, który zamierzamy wykorzystać do przygotowania posiłku, powinien być wcześniej umyty. W przeciwnym razie narażamy naszych klientów na między innymi różnego rodzaju dolegliwości związane z na przykład zatruciem pokarmowym. Dla nas z kolei może to oznaczać między innymi dotkliwe kary finansowe, nałożone przez sanepid. Ponadto tego typu baseny umożliwiają sprawne i szybkie mycie naczyń, bez konieczności wykorzystania specjalnych zmywarek. Jest to szczególnie ważne w przypadku dużych lokali, gdzie tempo obsługi klientów jest wręcz kluczowe do odniesienia sukcesu.

Odpowiednia jakość wykonania

Kolejną kwestią związaną z tego typu basenami, jest jakość ich wykonania. Bardzo ważne jest, aby był on wykonany ze stali nierdzewnej. Wielu z Państwa zapewne zastanawia się, dlaczego jest to tak ważne? Odpowiedzią na to pytanie jest rdzewienie, które po pierwsze wyklucza użytkowane tego typu basenu w szeroko rozumianej gastronomii, po drugie rdza osłabia jego konstrukcję, przez co może on ulec zniszczeniu w najmniej spodziewanym momencie. Ponadto basen gastronomiczny powinien mieć odpowiednio zaprojektowany kształt oraz co równie ważne, pojemność. W przeciwnym razie może okazać się, że mówiąc wprost, nie będzie on swoich zadań. Warto kupić basen gastronomiczny, który jest odpowiednio zaprojektowany.

Decyzja o zakupie basenu gastronomicznego może okazać się kluczowa, jeżeli zależy nam po pierwsze na zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny, po drugie na szybkim i sprawnym myciu naczyń i produktów. Nie warto więc kupować najtańszego basenu, ponieważ może on nie spełnić oczekiwanego przez nas efektu. Jest to ważne, ponieważ brak odpowiedniego poziomu higieny naraża nas na bardzo dotkliwe kary finansowe nałożone przez sanepid. Przede wszystkim istnieje ryzyko zatrucia klientów.