Czy suszone warzywa są wartościowe?

Stosowane są dosyć powszechnie i przez cały rok, ale największy boom robią podczas świąt. Przyrządza się z nich pyszny kompot, który nadaje Bożemu Narodzeniu wyjątkowy klimat. Suszone warzywa, bo o nich mowa, wykorzystywane są przede wszystkim ze względu na ich wyjątkowy, atrakcyjny smak. Czy jednak są one wartościowe? Czy korzystnie wpływają na organizm? 

Kalorie
To, co wyróżnia suszone warzywa to olbrzymi potencjał kaloryczny, który skondensowany jest w stosunkowo niewielkim produkcie o dużych walorach smakowych. Wynikają one głównie z wysokiej zawartości cukrów. Specjaliści podają, że 100 gramów produktu dostarcza ok. 300 kcal. Większość z nich wynika z węglowodanów, które wykazują łatwy stopień przyswajania. Suszone owoce to zatem wspaniała przekąska, która dostarcza olbrzymią ilość energii. Idealnie sprawdzą się one przed lub w trakcie wysiłku fizycznego. Warto spożywać je np. przed bieganiem, wycieczką rowerową lub zabierać na długie górskie wędrówki. Szybko uzupełnią wykorzystywaną energię i odnowią siły. 

suszone warzywa na wage


To, co wyróżnia suszone warzywa to olbrzymi potencjał kaloryczny, który skondensowany jest w stosunkowo niewielkim produkcie o dużych walorach smakowych. Wynikają one głównie z wysokiej zawartości cukrów. Specjaliści podają, że 100 gramów produktu dostarcza ok. 300 kcal. Większość z nich wynika z węglowodanów, które wykazują łatwy stopień przyswajania. Suszone owoce to zatem wspaniała przekąska, która dostarcza olbrzymią ilość energii. Idealnie sprawdzą się one przed lub w trakcie wysiłku fizycznego. Warto spożywać je np. przed bieganiem, wycieczką rowerową lub zabierać na długie górskie wędrówki. Szybko uzupełnią wykorzystywaną energię i odnowią siły. 

Zdrowie
W przypadku suszonych owoców można mówić nie tylko o wartości energetycznej, ale także zdrowotnej. Zawierają one bowiem dużą ilość błonnika. Ich charakter, który polega na usunięciu olbrzymiej ilości wody w procesie suszenia, przekłada się także na znaczne zminimalizowanie obecności SO2, co sprawia, że suszone owoce nie są toksyczne. Przeciwnie, większość suszonych owoców zawiera duże ilości antyoksydantów. W przekąskach tych znajduje się także potas, witamina C, magnez.