Herbaty występują w najróżniejszych rodzajach i odmianach. Wiele zależy od samej rośliny, lecz równie duży wpływ na rodzaj danej herbaty ma to, jak zostanie dana roślina zebrana i przygotowana. Jeśli liście i pączki zbierze się na bardzo wczesnym etapie ich rośnięcia, wtedy powstanie herbata o kolorze białym, która często nazywana jest cesarzową wśród herbat.
Smak białej herbaty?
Nie da się kryć, że herbaty najczęściej pite są z powodu ich walorów smakowych. Zwykła herbata dostępna w każdym sklepie jest stosunkowo smaczna i niedroga. Biała herbata natomiast uważana jest za najdroższy typ herbaty. Jaki zatem ma smak? Czy jest tak szczególny?
Po zaparzeniu białej herbaty otrzymuje się bardzo delikatny smak, w którym często da się wyczuć w nutę warzywną, owocową i kwiatową. Smaki te zależą jednak od tego, jaki konkretnie gatunek herbaty został użyty do powstania jej w wersji białej.
Właściwości zdrowotne białej herbaty
Oprócz bardzo niezwykłych walorów smakowych biała herbata to także bardzo silne właściwości pro zdrowotne, dzięki temu, że proces produkcji tej herbaty pozbawiony jest wyniszczających ją etapów produkcyjnych. Zatrzymuje ona aż do samego końca wszystkie swoje właściwości pro zdrowotne. Dzięki temu posiada ona, chociażby trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż zwykła herbata. A jak wiadomo, ich działanie przeciwnowotworowe jest po prostu bezcenne.
Wszystko to powoduje, że nawet pomimo o wiele wyższe ceny, warto sięgnąć po ten rodzaj herbaty.