Oryginalne naczynia kamionkowe mają bardzo wiele zalet, dlatego też tak wiele osób decyduje się na ich zakup. Naczynia z kamionki kojarzą się nie tylko ze staropolską kuchnią, ale również sielanką polskiej wsi. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo, dlaczego zastawa stołowa z kamionki cieszy się tak dużym zainteresowaniem.
Wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne
Glina, szamot i piasek kwarcowy to doskonałe połączenie, które sprawia, że zastawa obiadowa kamionka jest bardzo wytrzymała. Warta uwagi jest nie tylko doskonała odporność na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i zadrapania, ale również na rdzę. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że naczynia tego typu mogą być używane nawet przez kilkanaście lat. Na szczególną uwagę zasługuje także odporność na kwasy i wysokie temperatury. W naczyniach kamionkowych bez żadnego większego problemu można przygotować kiszonki i kapustę bez potrzeby stosowania konserwantów. W kamionkowych naczyniach proces fermentacji następuje samoistnie. Oryginalna zastawa obiadowa kamionka może pochwalić się rewelacyjnymi właściwościami termicznymi. Bardzo wiele osób podaje grzańce właśnie w kubkach kamionkowych.
Ekologiczne rozwiązanie
Tradycyjna zastawa stołowa z kamionki jest bardzo ekologicznym rozwiązaniem – https://sklep.technica.pl/kamionka. Ceramiczne powłoki jak powszechnie wiadomo nie wchodzą w żadne reakcje z żywnością. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że przygotowywane w nich potrawy nie tracą smaku i zapachu. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że kiedy nie było lodówek, to właśnie naczynia kamionkowe służyły do przechowywania żywności.
Funkcjonalne naczynia
Zastawa obiadowa kamionka jest bardzo funkcjonalna, dzięki czemu można w nich przechowywać i przygotować praktycznie wszystko. Gotowanie w naczyniach kamionkowych jest bardzo proste i szybkie. Jest to idealny wybór dla osób, które chcą zniwelować ryzyko przypalenia potrawy. Zdrowe, funkcjonalne i ekologiczne naczynia kamionkowe są jedną z tych inwestycji, która na pewno szybko się zwróci.