Idealne kufle do piwa dla smakosza

Solidne i masywne kufle do piwa z uchwytem są doskonałym wyborem dla osób, które chcą zasmakować mocnego i wyrazistego piwa. Najlepszym wyborem są zestawy kufli, które dopasowane są do poszczególnych gatunków piw.

Jaki kufel wybrać do gatunku piwa?

Jasne piwo o bursztynowej barwie najlepiej podawać w okazałych kuflach, które zwężane są ku górę. Ciemne piwa wyróżniają się dużą ilością słodu i kawowego aromatu, dlatego też najlepiej wybrać wysokie kufle. Najtrudniejszym zadaniem jest wybranie kufli do piw owocowych, które wbrew pozorom cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko wśród kobiet. Specjaliści zalecają, aby zrezygnować z klasycznych kufli na rzecz szklanek do drinków albo wysokich szklanek typu french jelly glass.

Kufel szklany czy pokal do piwa?

Zarówno kufel, jak i pokal do piwa pozwalają poczuć bogaty bukiet smakowy piwa. Klasyczne kufle wbrew pozorom można spotkać nie tylko w barach, karczmach i na piwowarskich festiwalach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z kufli pić ulubione piwo w zaciszu domowym. Najwygodniejsze w użytkowaniu są kufle o pojemności 500 ml. Wybrać można także większe kufle o pojemności nawet do jednego litra. Większe kufle bardzo często spotkać można w niemieckich karczmach. Mowa tutaj oczywiście o charakterystycznych kuflach Mass, które od wielu lat są wizytówką Oktoberfestu. Pokal do piwa bez wątpienia jest najbardziej uniwersalnym naczyniem do serwowania piwa. Pokale idealnie nadają się do lekkich i ciemnych piw. Największym zainteresowaniem cieszą się pokale o kształcie kwiatu tulipana.

Co trzeba wiedzieć o piciu piwa?

Kufle do piwa (zobacz) są bardzo uniwersalne, ale wbrew pozorom nie można ich stosować do każdego gatunku piwa. Klasyczne kufle pozwalają wydobyć smak z takich piw jak porter, koźlak i pilzner. Jest to również idealny wybór dla miłośników piwa grzanego i miodowego. Na samym końcu warto wspomnieć o tym, że ogromną rolę odgrywa również fermentacja piwa. Jest to jeden z tych procesów, który ma największy wypływ na smak, aromat oraz moc piwa. Wyróżnić można fermentację górną i dolną. W polskich sklepach królują przede wszystkim piwa z fermentacją dolną. Piwa tego typu nie wymagają naczyń o specjalnym kształcie. Znacznie mocniejsze są piwa z fermentacją górną, które wymagają użycia kufli, dzięki którym dłużej będzie można zachować bogaty bukiet smaków. Z praktycznego punktu widzenia w kuflu można wypić każdy gatunek piwa. Warto jednak mieć w domu porządną szklankę do piwa, pokal i pintę. Wybór konkretnego naczynia do piwa zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji każdego smakosza.