Posiadanie urządzenia do hot dogów znacznie ułatwia organizację tzw. budki z fast foodami. Należy jednak pamiętać, że stworzenie takiego punktu i wybór stosownego dla niego sprzętu, będzie wymagać umiejętnego przeanalizowania tego, co chce się robić w przyszłości.
Ma być eko? Będzie para…
Najprostsze urządzenie do hot dogów (https://www.gastropuls.pl/urzadzenia-do-hot-dogow) – czyli tak zwany podgrzewacz – warto wybrać wówczas, jeśli chce się stworzyć ekologiczny punkt gastronomiczny. Większość takich podgrzewaczy pracuje w oparciu o parę wodną, dzięki czemu podgrzewane kiełbaski nie tracą ani trochę ze swojego smaku i aromatu. Co więcej, nie tracą one również ważnych substancji odżywczych.
A może być coś więcej?
Osoby zainteresowane stworzeniem klasycznego punktu gastronomicznego, powinny zdecydować się na zakup stosownych opiekaczy lub nawet piekarników. Zaletą tych ostatnich jest możliwość upieczenia kiełbasy nawet w temperaturze wyższej niż 300 stopni Celsjusza.
Co jeszcze powinien posiadać punkt gastronomiczny?
– Pojemnik na wodę (najlepiej od razu kilka litrów).
– Pojemnik na kiełbaski (obowiązkowo z co najmniej jedną przegrodą).
– Pojemnik na warzywa i przyprawy, choć oryginalny hot dog to tylko kiełbasa z bułką.
– Dodatkowy pojemnik na keczup i musztardę (w opcji francuskiej będzie to majonez).
– Pojemnik na odpady, papier, serwetki itd.
Podsumowanie
Stanowisko gastronomiczne powinno być tak zaprojektowane, by osoba w nim pracująca miała wszystko w zasięgu ręki. Dzięki temu przygotowywanie potraw w maszynach do hot-dogów będzie jeszcze szybsze.