Jaką łopatę do pizzy wybrać?

pizza

Na smak pizzy wpływ mają nie tylko produkty, z których jest robiona, ale także sam proces pieczenia. Istotne jest choćby to, jak pizza jest wkładana i wyjmowana z pieca. Do tych czynności niezbędna jest gastronomiczna łopata do pizzy. Na rynku dostępne są różne jej modele. Warto zatem wiedzieć, czym się kierować wybierając ten konkretny.

Jakie jest zastosowanie łopaty do pizzy?

Pizza to jedno z ulubionych dań większości osób. Jak wspomniano, na jej smak wpływ mają nie tylko produkty, z których jest przyrządzana. Istotny jest także sam piec oraz cały proces pieczenia. Bardzo ważną funkcję pełni tu gastronomiczna łopata do pizzy. To dzięki niej można bezpiecznie i wygodnie włożyć zimny placek do pieca, a następnie wyjąć z niego gorącą pizzę. Łopaty do pizzy różnią się od siebie m.in. tym, z jakiego materiału są wykonane. Mowa tu o łopatach drewnianych, aluminiowych czy ze stali nierdzewnej.

Drewniana łopata do pizzy

W wielu pizzeriach wykorzystywana jest drewniana łopata do pizzy ze sklepu online Gastronet24. Cechuje się ona dużą wytrzymałością i solidnością. Poza tym łopata z drewna nie jest ciężka. Dzięki temu korzystanie z niej jest bardzo wygodne. Jest nie tylko praktyczna, ale i estetyczna. Pamiętać jednak trzeba, aby drewniana łopata nie miała częstego kontaktu z wilgocią.

Aluminiowa łopata do pizzy

Do przygotowywania pizzy wykorzystuje się również łopaty aluminiowe. Są wytrzymałe, ale przy tym dużo lżejsze w porównaniu z łopatami drewnianymi. Dużą zaletą aluminiowej łopaty do pizzy jest także to, że jest ona bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości.

Łopata do pizzy ze stali nierdzewnej

Gastronomiczna łopata do pizzy może być wykonana także ze stali nierdzewnej. Jest bardzo wytrzymała, odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Jest również łatwa w utrzymaniu w czystości. Łopata ze stali nierdzewnej jest jednak cięższa w porównaniu z łopatą drewnianą i aluminiową.