Na czym polega fenomen szampana?

Kieliszki do szampana napełnia się przy okazji wznoszenia uroczystych toastów, a strzelające w powietrze korki nieodzownie kojarzą się ze świętowaniem ważnych wydarzeń i celebracją sukcesów. Mało kto potrafi wyobrazić sobie na przykład przyjęcie weselne albo imprezę sylwestrową bez chociażby lampki tego trunku. Skąd jednak wziął się fenomen francuskich bąbelków?

Łyk prestiżu

Oryginalny szampan produkowany w północno-wschodnim rejonie Francji, od którego z resztą wziął swą nazwę, jest uważany za trunek luksusowy. Nic dziwnego, wszakże od blisko czterystu lat powstaje on według tej samej receptury, wyłącznie z wyselekcjonowanych winogron. Zatem nim w sylwestrową noc, wraz z fajerwerkami, wystrzelą w powietrze korki od butelek i zanim kieliszki do szampana wypełnią się bąbelkami, musi minąć wiele miesięcy. Czas ten jest potrzebny, by podczas ponownej fermentacji wino naturalnie nasyciło się dwutlenkiem węgla. Jako że sam proces powstawania trunku jest czasochłonny i żmudny, a ilość rocznie wyprodukowanych butelek ograniczona, nie tylko smak, ale i cena szampana podkreśla jego prestiż. Wszakże za 750 mililitrów tej musującej przyjemności musimy zapłacić co najmniej 200 złotych.

Jak serwuje się szampana?

Picie oryginalnego musującego wina nie wiąże się jedynie z doznaniami smakowymi. W toaście z bąbelkami znaczenie ma także cała oprawa, czyli okoliczności w jakich wznosimy w górę lampki, miejsce, towarzystwo, a nawet rodzaj samych kieliszków do szampana. Te najczęściej obecnie używane, ze względu na swój kształt zwane są „fletami” i charakteryzują się długą nóżką oraz wąską, smukłą czaszą. Taka forma hamuje ulatnianie się dwutlenku węgla i pozwala zachować aromat trunku, dzięki czemu lampki te skutecznie wyparły popularne niegdyś „szampanówki”. Warto wiedzieć, że wszelkie wina musujące podaje się schłodzone do temperatury 5 – 9 stopni Celsjusza. Otwartą butelkę szampana po nalaniu trunku do kieliszków należy zatem umieścić w specjalnym kubełku wypełnionym lodem i wodą. Dzięki temu podczas następnego toastu można ponownie cieszyć się pełnią jego walorów.

Jak to się stało, że cały świat pokochał uzyskany przypadkowo efekt musowania w winie, a strzał korka w powietrze, mimo, że niegdyś uważany był za diabelską sprawkę, dziś symbolizuje radość i celebrację? Z pewnością ogromne znaczenia ma tu niepowtarzalny smak trunku uzyskany w żmudnym procesie produkcji, ale prawdziwym fenomenem francuskich bąbelków jest fakt, że szampan ma magiczną moc czynienia każdej chwili bardziej doniosłą.