O czym należy wiedzieć podczas zakupu granitoru?

GRANITOR

W każdym lokalu gastronomicznym wymagane są konkretne urządzenia usprawniające pracę i właśnie jednym z nich jest wspomniany granitor. Doceniany jest szczególnie w okresie letnim ze względu na możliwość serwowania orzeźwiających, mroźnych napojów dla turystów oraz klientów. Mimo to podjęcie decyzji nie jest takie proste i należy przemyśleć konkretne aspekty, by urządzenie spełniło oczekiwania.

Granitor – jakie ma zastosowanie?

Granitory posiadają specjalne pojemniki, w których można przechowywać zimne napoje oraz desery lodowe. Są one wyposażone w system chłodzenia, który pozwala zachować odpowiednią temperaturę dla wspomnianych produktów w zależności od jego rodzaju. Ten sprzęt sprawdzi się zarówno w kawiarniach czy lodziarniach, a także w punktach otwieranych sezonowo.

Są one także coraz częściej spotykane w galeriach handlowych oraz wykorzystywane podczas imprez sportowych i kulturowych. Pozwalają przechowywać między innymi soki owocowe, sorbety, koktajle, desery, mrożone herbaty, a nawet drinki alkoholowe, dlatego dzięki nim każdy znajdzie coś dla siebie.

Na jaki granitor się zdecydować?

Mimo wszystko podczas wyboru granitoru na gastropuls.pl należy wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby lokalu, do których należą chociażby:

  • rodzaj serwowanych produktów,
  • natężenie ruchu podczas pracy,
  • mobilność lub jej brak.
granitor gastropuls.pl

Ich pojemność wynosi mniej więcej od 6 do 12 litrów, przy czym trzeba pamiętać, że w zależności od urządzenia może ono zawierać jedną lub kilka oddzielnych komór. Pojedyncze zdecydowanie będą najlepszą opcją dla obiektów mobilnych lub wykorzystywanych tylko od czasu do czasu, natomiast te posiadające kilka komór dobrze będzie zastosować przy stacjonarnej pracy, aby klientom nie zabrakło możliwości do wyboru.

Niektóre granitory posiadają również dodatkowe funkcje, którymi są m.in.: wbudowany termostat, regulacja gęstości produktu czy elektroniczny panel sterowania. Ze względu na różne możliwości koniecznością jest przemyślenie, jaki rodzaj urządzenia będzie najodpowiedniejszy dla danego miejsca. Warto również wspomnieć, że są one bardzo wydajne, a także zapewniają bezawaryjną pracę, dlatego z pewnością warto się w taki zaopatrzyć.

Dopiero kiedy rozważy się wszystkie za i przeciw, można podjąć decyzję odnośnie kupna konkretnego urządzenia. Najważniejszym aspektem z pewnością jest kwestia mobilności, ponieważ obiekty mobilne nie będą potrzebowały tak wielu serwowanych produktów oraz komór, a te stacjonarne wręcz przeciwnie – powinny mieć o wiele więcej do zaoferowania przychodzącym klientom – szczególnie w upalne dni.