Wybierając talerzyki deserowe do ciasta, powinniśmy nie tylko skupić się na ich kształcie, kolorze czy zdobieniu, ale na materiale, z którego są wykonane. Zdecydowanie najlepszym wyborem będą modele porcelanowe, które dzięki swojej trwałości posłużą nam wiele lat.
Klasyczne talerzyki deserowe
Porcelana jest niezwykle elegancka, ponadczasowa i trwała, dlatego właśnie najchętniej kupujemy porcelanowe serwisy obiadowe i kawowe. Materiał ten jest bardzo łatwy w pielęgnacji i odporny na zarysowania lub odkształcanie się. Dzięki temu możemy przechowywać talerzyki deserowe (https://bokono.pl/pl/c/Talerze-deserowe/152) ułożone jeden na drugim, bez obaw, że któryś z nich się porysuje lub po prostu pęknie pod ciężarem innych.
Kolory i kształty talerzy deserowych
W wyborze odpowiedniego kształtu i koloru / wzoru talerzy warto kierować się swoim gustem. Choć najczęściej sięgamy po klasyczne owalne modele w białym kolorze, bez zdobień, które najlepiej jest dopasować do reszty elementów posiadanych już serwisów.
Świetnym wyborem są również porcelanowe talerze w kształcie zbliżonym do kwadratu. Te nowoczesne modele coraz częściej goszczą na stołach, wyglądając równie elegancko i stylowo co klasyczne modele. Wiele serii kwadratowych talerzyków jest zdobionych delikatnymi złotymi wzorami – wygląda to bardzo gustownie. Niestety ma to również swój minus. Częste mycie w zmywarce powoduje, że wzór ten stopniowo się zmywa / zanika i talerze przestają wyglądać estetycznie. Zatem lepiej wybierać modele bez dodatkowych zdobień lub zupełnie zrezygnować z pomocy zmywarki.