Przyprawa zatar: co należy o niej wiedzieć?

Coraz częściej w Polsce można spotkać przyprawę pochodzącą z rejonów Bliskiego Wschodu o nazwie Zatar. Jest to przede wszystkim produkt, który posiada bardzo oryginalne właściwości smakowe, a także korzyści zdrowotne. Najczęściej stosuje się ją do baraniny, ciecierzycy, owoców morza, a także drobiu. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Czym jest zatar?

Przyprawa za’atar w Polsce jest po prostu określana jako zatar. To nic innego jak mieszanka ziół, które tworzą oryginalną kompozycję smaku i zapachu. W jej składzie znaleźć można między innymi tymianek, sumak, nasiona sezamu, sól, oregano, majeranek, a także kminek. Przyprawa zatar dostępna w Planteon.pl jednak posiada także właściwości korzystne dla zdrowia.

Zatar przyprawa, która wpływa na zdrowie

Rzeczona przyprawa jest przede wszystkim mieszanką, która w bardzo korzystny sposób wpływa na ludzki organizm w stosunku do dodawania pojedynczych ziół do potraw. Przede wszystkim składniki te wspólnie wspomagają walkę z wszelkimi wirusami, a także bakteriami. Co ciekawe, przyprawa ta w sposób skuteczny hamuje procesy starzenia się organizmu. To sprawia, że jest nazywana produktem długowieczności.

Nie można również zapomnieć, że także pojedyncze składniki mają wpływ na organizm człowieka. Sumak na przykład działa antywirusowo i przeciwgrzybicznie, a także potrafi hamować rozwój komórek rakowych. Tymianek z kolei jest korzystny w trakcie leczenia chorób górnych dróg układu oddechowego.