Przyrządzane potrawy nie byłby tak smaczne, jeżeli w ogólne nie używalibyśmy ziół i przypraw. Zioła prowansalskie powinny znajdować się w każdym domu, ponieważ doskonale nadaje się zarówno do zup, sosów, potraw z grilla, jak i potraw mięsnych. Na czym polega jej fenomen?
W skład ziół prowansalskich wchodzą takie składniki jak: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka i majeranek. To doskonałe połączenie składników sprawia, że przyprawa dodaje smaku i pasuje do większości przyrządzanych potraw. To bardzo aromatyczna mieszkanka, która ma dużo właściwości zdrowotnych. Może zastąpić wiele przypraw na raz, będzie odpowiednia dla osób borykających się z nadciśnieniem, które pragną wyeliminować ze swojej diety sól, osób borykających się z problemami żołądkowymi itp.
Zioła prowansalskie bardzo dobrze smakują, jako dodatek do potraw mięsnych, sprawdzą się także w przypadku dań warzywnych, można dodawać je do sałatek, twarogu, farszów czy potraw rybnych. Przyprawa ma bardzo szerokie zastosowanie i jest znana na całym świecie, bez wątpienia warto mieć ją wśród przypraw, bo jest uniwersalna i bardzo smaczna. Taka kompozycja ziół to doskonale rozwiązanie, gdy chcemy dodać potrawie smaku i niesamowitego aromatu. Jest w kuchni niezastąpiona i większość miłośników gotowania nie wyobraża sobie bez niej kucharzenia, co wcale nie powinno nikogo dziwić.