Wybór zamrażarki skrzyniowej do lokalu gastronomicznego

Sprzęt znajdujący się w lokalu gastronomicznym powinien być wydajny, a zarazem niezawodny i solidnie wykonany. Istotne jest to, aby został on właściwie dopasowany do indywidualnych potrzeb. Nie zawsze jest to łatwym zadaniem. Wybierając zamrażarkę skrzyniową należy sprawdzić nie tylko jej wymiary. Liczą się również pozostałe parametry, które bezpośrednio wpływają na poziom wygody, czy też swobody użytkowania.

Moc sprzętu

Zamrażarka skrzyniowa powinna pracować efektywnie oraz sprawnie. Zbyt długi czas zamrażania żywności stanowi sporą wadę. Właśnie dlatego warto jest sprawdzić moc interesującego nas sprzętu. Mogłoby się wydawać, że im jest ona wyższa, tym lepiej. Nie zawsze tak jest! Wyższe zapotrzebowanie na energię negatywnie wpływa na koszty eksploatacyjne. Wiele osób dąży do obniżenia rachunków za prąd, co nie w każdym przypadku jest możliwe.

Automatyczne rozmrażanie

Systematyczne czyszczenie zamrażarki skrzyniowej to podstawa. Dobrze jest sprawdzić, czy wybrany przez nas model posiada funkcję automatycznego rozmrażania. Dobroczynnie wpływa ona na wygodę użytkowania. Znacznie łatwiej jest przygotować sprzęt do ponownej pracy. Ponadto, niektóre urządzenia wykorzystują technologię, która zmniejsza stopień gromadzenia się lodu na ściankach. W dzisiejszych czasach wybór godnego zainteresowania sprzętu jest ogromny, co ułatwia znalezienie czegoś odpowiedniego. Warto jest także sprawdzić m.in.:

  • pojemność,
  • wymiary,
  • klasę energetyczną,
  • jakość wykonania,
  • cenę.