Najlepsze przepisy to te składające się z prostych, świeżych składników, które można przygotować w dość krótkim czasie. Wiele osób do takich zalicza popularną fasolkę po bretońsku, która jest smaczna i sycąca oraz można ją przygotować o każdej porze roku.
Co warto wiedzieć o popularnej fasolce?
Fasolka po bretońsku to popularne danie niewiadomego pochodzenia. Mimo, iż nazwiska wskazywałaby, że pochodzi oni z Francji, nie do końca jest to udowodnione. Fasolka jak sama nazwa wskazuje wyglądem i smakiem przypomina gęstą zupę, która składa się z sycących, rozgrzewających składników, które spokojnie można znaleźć w każdym sklepie spożywczym o każdej porze roku. Osoby lubiące ostre poprawy, mogą przyrządzić wersję pikantniejszą. Osoby stawiające na klasykę – wybiorą tradycyjne i sprawdzone przyprawy.
Kilka przydatnych wskazówek
Fasolka po bretońsku smakuje zawsze i wszędzie. Mimo, iż można ją kupić w wielu restauracjach i jadłodajniach – ta domowa jest zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza. Doświadczone gospodynie domowe znają kilka trików, które powodują, że jej smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Dodają do niej przysmażoną cebulkę, ząbek czosnku oraz wędzony boczek. Ważne w tej potrawie są przyprawy. Oprócz pieprzu i soli, warto dodać świeże zioła, które nadadzą nie tylko pięknego aromatu, ale i „podkręcą” smak fasolki i sprawią, że będzie ona bardziej orientalna. Ważny jest również czas gotowania tego dania. Zbyt długie gotowanie fasolki sprawia, że jej składniki rozgotowują się i nie wyglądają zbyt atrakcyjnie dla jej przyszłych konsumentów.