Olej z Krokosza w kuchni

Krokosz barwierski ma bardzo wiele zastosowań, a na uwagę zasługuje fakt, że jest również bardzo zdrowy więc tym bardziej warto go używać. Jest to od lat ceniony i aromatyczny składnik bardzo wielu potraw, bo wyróżnia się niecodziennym smakiem i zapachem. Możemy wyczuć bowiem lekko orzechową nutę i delikatną konsystencję.

Do czego stosować olej z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego możemy stosować do bardzo wielu potraw. Przede wszystkim jest bardzo zdrowym tłuszczem więc stosowany jest bardzo często do wyrobu margaryn, które możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Jeśli chodzi o zastosowaniu oleju z krokosza w kuchni, to świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ma on bowiem bardzo przyjemny aromat i niezwykle delikatną konsystencję. Posiada w sobie mnóstwo witamin i tym bardziej warto dodawać go do warzyw i sałatek, które potrzebują tłuszczu. jest to doskonały dodatek do dipów i sosów nie tylko ze względu na kolor, ale także i lekko orzechowy smak. warto pamiętać o fakcie, że jest to olej, ale nie można na nim smażyć, bo traci on wtedy swoje właściwości i może stać się szkodliwy.

Jeśli chodzi o ciepłe zastosowanie oleju, to sprawdzi się bardzo dobrze do potraw, które są gotowane na parze, bo sprawi, że składniki nie będą aż tak suche i zyskają dodatkowo bardzo przyjemny aromat. Olej szczególnie sprawdza się kobietom, bo nie tylko pielęgnuje urodę i poprawia nawilżanie skóry, ale także pomaga w eliminacji bólów jakie spotyka się przy miesiączce, co jest bardzo pomocne.