Filtry do kawy są niezbędnym produktem dla każdego konesera tego klasycznego napoju. Pozwalają one cieszyć się kawą bez fusów na dnie szklanki, a także sprawiają, że ma ona więcej właściwości prozdrowotnych. Wiele osób jednak gubi się widząc na półkach sklepowych wszystkie typy, kształty i rozmiary filtrów. Filtry do ekspresu przelewowego można jednak dobrać łatwiej, niż można by się spodziewać.
Kształt i rozmiar
Kupując dobry i papierowy filtr do ekspresu przelewowego należy pamiętać o doborze ich konkretnego kształtu i rozmiaru. Ekspresy te zwykle są kompatybilne z płaskimi filtrami o podwójnym zagięciu, a jeśli chodzi o rozmiar, to zwykle można znaleźć takie dopasowane do konkretnych modeli ekspresów. Należy jednak się upewnić, czy aby na pewno jest on idealny, ponieważ zły dobór może prowadzić nie tylko do nieskuteczności filtrów, ale również do pogorszenia smaku kawy.
Typ filtru do kawy
Największą popularnością cieszą się filtry papierowe do kawy, jednak coraz częściej stosuje się te z materiału, bądź metalu. Tym co przemawia za wyborem papieru jest to, że mimo bardzo niskiej ceny, są one skuteczne i dobre jakościowo. Co więcej, nie trzeba ich myć ani prać. Jednak wielu osobom przeszkadza antyekologiczny aspekt tego typu filtrów, dlatego decydują się na te wielokrotnego użytku. Jeśli o to chodzi, to lepsze są te wykonane z materiału, ponieważ metalowe filtry zwykle przepuszczają mniejsze drobinki zmielonej kawy.
Używanie filtrów do ekspresu przelewowego
Po zakupie filtru, zaparzenie kawy w ekspresie przelewowym powinno być bardzo łatwe. Wystarczy zagiąć tłoczone brzegi filtru, po czym umieścić go na lejku w ekspresie. Gdy już to się zrobi, można zwyczajnie przesypać na niego odpowiednią ilość kawy i zalać wrzątkiem, a następnie wyciągnąć brudny filtr po zaparzeniu napoju.