Spirulina pomoże na problemy krążeniowe. Jak ją stosować?

Problemy z układem krążenia dotykają obecnie wielu osób. Lekceważone mogą być zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia. Aby zredukować ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych, a także naturalnie wspierać organizm, warto sięgnąć po spirulinę.

Czym jest spirulina?

Spiruliną nazywa się algę Arthrospira platensis, która zaliczana jest do cyjanobakterii. Jest to mikroskopijna alga, jednak zawiera ona wiele cennych składników. Dzięki nim jest ona bardzo często wybierana jako naturalny suplement diety.

W aldze tej znajduje się duża ilość białek – nawet około 70%. Również jest ona źródłem licznych witamin i minerałów, między innymi witamin A, C, D, E, B2, B3, B6, kwasu foliowego, potasu, żelaza, fosforu, magnezu, wapnia.

Ponadto spirulina (więcej) zawiera dużą ilość silnych przeciwutleniaczy – antyoksydantów, do których zaliczane są fikocyjanina, karotenoidy, w tym zeaksantyna i luteina.

Spirulina a układ krążenia

Badania naukowe prowadzone na temat spiruliny wykazały, że ma ona pozytywny wpływ na układ krążeniowy – serce i naczynia krwionośne.

Stosowanie spiruliny może być pomocne w profilaktyce i terapii poniższych dolegliwości:

  • Nadciśnienie tętnicze – stabilizuje poziom ciśnienia krwi.
  • Wysoki poziom cholesterolu we krwi – spirulina zmniejsza ryzyko miażdżycy naczyń krwionośnych, która jest efektem nadmiaru cholesterolu.
  • Niedokrwistość – stosowanie spiruliny polecane jest dla osób z ryzykiem anemii, ponieważ zawiera ona ważne krwiotwórcze witaminy z grupy B oraz żelazo.
  • Nierówna praca serca – duża ilość witamin z grupy B i minerałów powoduje, że spirulina może redukować nierównomierną pracę serca i wspomagać jego prawidłowe działanie.
  • Poprawa pracy naczyń krwionośnych – alga ta powoduje, że są bardziej elastyczne i szczelniejsze, co jest zasługą dużej ilości witaminy C.

Jak stosować spirulinę?

Dla osiągnięcia najlepszych efektów zaleca się dawkowanie spiruliny w ilości 1-10 g na dzień.

Spirulinę można stosować w formie proszku i dodawać do innych produktów jak koktajle, owsianki, jogurty. Dostępna jest też w wygodnych w zażywaniu tabletkach.